Fibromialgija – ali konoplja lahko pomaga?

Kaj je fibromialgija?

  • Fibromialgija je kronično stanje, katerega glavni simptomi so bolečina, nespečnost in utrujenost.
  • Posamezniki s fibromialgijo se pogosto srečujejo z migreno in težavami s prebavili, ki so lahko povezane s kliničnim pomanjkanjem endokanabinoidov.
  • Približno 2% odrasle populacije, predvsem ženske po 40. letu starosti trpijo za simptomi fibromialgije. Zato se domneva, da so lahko vzroki tudi hormonske narave.
  • Ljudje s fibromialgijo imajo praviloma tudi težave s koncentracijo in osredotočanjem na miselne naloge.

Vzroki so na žalost precej neznani, zato so še do nedavnega bolnike, ki so trpeli za to boleznijo označevali za simulante in lenuhe. Danes vemo, da gre za resno kronično bolezensko stanje, ki ni nedolžno. Teoretično bolezen lahko nastopi dedno, s fizičnim ali telesnim stresom, kot sekundarna bolezen zaradi drugih, pridruženih bolezni ali pa preprosto zaradi splošnega pomanjkanja kanabinoidov v telesu.

Ethan B Russo ugotavlja, da lahko pomanjkanje kanabinoidov v telesu privede do porušenja ravnotežja in homeostaze, kar lahko privede k pojavu fibromialgije in drugih anomalij v delovanju telesa. Človeško telo namreč samo proizvaja kanabinoide. Tisti ljudje, ki imajo “premajhno proizvodnjo” le-teh, se lahko znajdejo v takšnih bolezenskih stanjih.

Kako si lahko pomagamo?

Glede na to, da je precej verjeten vzrok za nastanek fibromialgije pomanjkanje kanabinoidov v telesu se splača poskusiti s konopljo. Natančneje s  Konopljinimi kapljicami in Konopljinim mazilom, katerih glavna učinkovina je CBD.

Kapljice pričnemo jemati po 5 na dan, najbolje takrat, ko so težave najbolj prisotne (zjutraj, zvečer, čez dan – vseeno). Nato vsak dan povečamo odmerek za 5 kapljic do te mere, da začutimo spremembo oz. olajšanje simptomov. Ker imamo ljudje zelo različno občutljive receptorje za kanabinoide, se lahko pravi terapevtski odmerek najde zelo različno – od 10 do celo 60 kapljic na dan!

Mazilo nanesemo in dobro vtremo na mesto bolečine dva do tri krat na dan.

 

Če imate ‘srečo’, da je pri vas glavni vzrok za pojav fibromialgije ravno pomanjkanje kanabinoidov, potem imate precejšnje možnosti za uspeh!

Komentirajte