Kaj je EKS?

Endogeni kanabinoidni sistem, krajše endokanabinoidni sistem ali EKS, je del človeške anatomije. Izraz »endogeni« pomeni, da se proces odvija znotraj telesa. To je biološki signalni sistem kanabinoidov in njihovih receporjev.

Glavni sestavni deli EKS so:

  • Kanabinoidni receptorji CB1 in CB2,
  • Telesu lastni kanabinoidi oz. endokanabinoidi ter
  • Encimi, ki skrbijo za proizvodnjo in razgradnjo endokanabinoidov.

Endokanabinoidi naravno nastajajo v zdravem telesu, za to pa potrebujejo omega-3 maščobne kisline, ki služijo kot gradniki za tvorbo endokanabinoidov.

Te endokanabinoidne signalne molekule so kratkoročnega tipa, kar pomeni, da se sintetizirajo le takrat, ko jih telo potrebuje,  potem pa jih encimi hitro razgradijo. S tega vidika so drugačne od ostalih signalnih molekul, kot so npr. hormoni, ki ostanejo v telesu veliko dlje in krožijo v obtoku.

Proizvodnja endokanabinoidov poteka tudi zelo lokalno. Če si recimo poškodujemo gleženj, se proizvajajo točno na tem mestu, in ne po celem telesu.

Kanabinoidi pa se morajo v telesu vezati na kanabioidni receptor. Vsem kanabinoidnim receptorjem je skupno, da so transmembranski receptorji. To pomeni, da se en del receptorja nahaja zunaj celice in lahko nase veže kanabinoid, medtem ko se drugi del nahaja znotraj celice in posreduje sporočilo kanabinoida celici.

Da bi razumeli fiziološko vlogo endokanabinoidnega sistema, si poglejmo, kje v telesu se ti receptorji nahajajo oz. kateri organi ali tkiva lahko sprejmejo sporočila kanabinoidov.

Kanabinoidni receptorji tipa 1 (CB1) so eni izmed najbolj številčno zastopanih receptorjev. Posebej veliko jih je v centralnem živčnem sistemu, torej možganih, hrbtenjači in podobno. Izraženi so tudi v nekaterih ostalih organih, kot so jetra, pljuča, prebavila, mišice, reproduktivni organi, imunski sistem ter živčevje. Zanimivo pa je, da jih je zelo malo v centrih, ki uravnavajo dihanje in delovanje srca. To je eden od pokazateljev, da so kanabinoidi zelo varne molekule, saj tudi v visokih odmerkih nimajo negativnega vpliva na te možganske centre.

Kanabinoidni receptorji tipa 2 (CB2) pa so po telesu malo drugače razporejeni. Večje število jih najdemo na celicah imunskega sistema, nahajajo pa se tudi v koži in kožnem živčevju, kosteh, jetrih, pljučih in v trebušni slinavki. Nedavni izsledki kažejo, da je aktivacija receptorja CB2 zelo pomembno vpletena v čustvene odzive in vedenje, zato intenzivno raziskujejo njegovo vlogo pri raznih psiholoških stanjih, kot so depresija, shizofrenija, spomin in podobno.

Komentirajte