Zgodba naše konoplje

Konopljo posejemo z ročno sejalnico
Tako izgleda naša posejana njiva, seme v zemlji čaka na ugodne razmere za kaljenje in rast.

Rastlina se je prebila do svetlobe, sedaj se prične bitka s pleveli.

V zgodnji fazi rasti je potrebno ročno odstranjevanje plevela, da le-ta ne preraste in zaduši mlade rastline konoplje, ki so v tem obdobju še zelo krhke.

Ko rastlina doseže cca 60 cm (zraste do pasu), jo površičkamo, vršičke damo v sušilnico in jih kasneje uporabimo za čaj,  mazilo, …. Na sliki so moje pridne pomočnice

Vršičkanje hkrati tudi spodbudi bujno rast novih vrhov in s tem izdatnejši in kvalitetnejši pridelek.

Nato konoplja dobi zagon in preide v obdobje bujne rasti. Pravimo, da »raste kot konoplja«, tudi po več cm na dan.

Tako zgleda njiva konoplje, ko doseže svojo višino in je v fazi pred začetkom cvetenja.

Kdaj začne konoplja cveteti, je odvisno od  števila dni od letnega solsticija (enakonočja) in sorte konoplje. Ne ozira se na čas sajenja pač pa – ko opazi, da se je dan začel krajšati, se začne pripravljati na cvetenje. Zgodnje sorte morda samo nekaj dni po preobratu, pozne lahko tudi šele po enem mesecu.

Očitna razlika med moško (levo) in žensko (desno) rastlino.

Konoplja je v naravi – odvisno od sorte in okoliščin – lahko enodomna ali dvodomna. Sorte, ki so v Evropi dovoljene so na seznamu http://www.ihempfarms.com/PS_SeedGrainProduction. Bolj kot ne so vse po vrsti enodomne, saj tako ni tako velike verjetnosti, da bi se na njih razvilo veliko trihomov (smolnati kristali, ki ‘rastejo’ iz ženskih cvetov), ki vsebujejo THC oz, po domače – da konoplja ne presega slovenske zakonske omejitve, ki je < 0,2% THC.

Če imamo dvodomno sorto, imamo torej ženske in moške rastline. Moške rastline začnejo cveteti teden do tri tedne prej, kot ženske. Značilno za moške rastline je, da imajo veliko peloda in tako so mamljiva vaba za čebele, čeprav je konoplja pravzaprav vetrocvetka. Tako je ta rastlina priljubljena tudi pri čebelarjih.

V večini primerov se zaradi regulativ sadi enodomne sorte, ki vsebujejo tako ženske, kot moške cvetove.